31-05-2024

Goggle lens categoriën, kleuren en waar je nog meer op mag letten

Als je op wintersport gaat, is het belangrijk om een goede ski-/snowboardbril, oftewel goggle te kopen. Ze beschermen je ogen tegen schadelijke UV-stralen en helpen je beter te zien in zowel lichte als donkere weersomstandigheden. In deze blog bespreken we de verschillende lenscategorieën, wat ze betekenen en welke je wanneer moet gebruiken.

Er zijn 5 categoriën, genummerd op van 0 tot en met 4. Een lager getal betekent meer lichtdoorlatendheid (uitgedrukt in VLT), hoe meer licht er doorgelaten wordt, hoe beter je ziet bij weinig licht of slecht weer. VLT staat voor Visible Light Transmission; hoe hoger de VLT, hoe beter je ogen beschermd zijn bij fel zonlicht.

Goggle lens categoriën

Categorie 0

Skibrillen met lenzen die in categorie 0 vallen zijn geschikt voor dagen met extreem weinig licht. Denk bijvoorbeeld aan skiën of snowboarden in de nacht of snowboarden tijdens heel hevige sneeuwval. De lens kan zorgen voor meer contrast en diepte. Meestal worden deze lenzen alleen gebruikt door wedstrijdskiërs.

Weersomstandigheden: zware sneeuwval, zware bewolking
Lichttransmissie (VLT): 80-100%
Kleur lens: helder of geel

Categorie 1

Skibrillen die in categorie 1 vallen hebben lenzen die bijna geen zonlicht absorberen. Ze zijn daarom geschikt voor situaties met weinig licht, zoals zware bewolking, mist of sneeuwval. Klik hier om je categorie 1 skibril te vinden.

Weersomstandigheden: sneeuwval, bewolking, mist
Lichtdoorlaatbaarheid: 43-80%
Kleur lens: Lichtgeel of oranje

Categorie 2

Skibrillen met lenzen in categorie 2 zijn geschikt voor gedeeltelijk bewolkte omstandigheden. Deze lenzen bieden bescherming tegen zwak zonlicht. Ze zijn daarom zeer geschikt als je vaak in bossen of aan de schaduwkant van een berg skiet. Klik hier om je skibril van categorie 2 te vinden.

Weersomstandigheden: Licht bewolkt, schaduw
Lichtdoorlaatbaarheid (VLT): 18-43%
Kleur lens: Oranje of rood

Categorie 3

Skibrillen met categorie 3-lenzen laten heel weinig licht door en zijn vaak roze of amberkleurig. Daarom zijn ze ideaal op een zonnige dag. Op zo'n dag kunnen je ogen beschadigd raken door UV-stralen van de zon, omdat veel licht door de sneeuw wordt weerkaatst. Het is daarom belangrijk dat je gezichtsveld vrij blijft en dat de zon goed wordt tegengehouden. Klik hier om een categorie 3 skibril te vinden.

Weersomstandigheden: Zonnig
Lichtdoorlaatbaarheid (VLT): 8-18%
Kleur lens: Roze of oranje

Categorie 4

Skibrillen met lenzen uit categorie 4 zijn zeer geschikt voor extreem zonnige dagen, hoog in de bergen of bij het skiën op een gletsjer. Deze lenzen zijn ook ideaal voor mensen met gevoelige ogen. Klik hier om jouw categorie 4 skibril te vinden.

Weersomstandigheden: Felle zon
Lichtdoorlaatbaarheid (VLT): 3-8%
Kleur lens: Bruin of zwart

Waar let je op bij het kiezen van een goggle?

Bij het kiezen van een skibril is het dus belangrijk om te weten onder welke omstandigheden je gaat skiën of snowboarden. Als je niet in het donker gaat snowboarden, of zelfs op dagen met zware sneeuwval, zijn de categorieën 0 en 1 zeker niet interessant voor je.

Over het algemeen kun je beter een 'te hoge' categorie hebben dan een te lage. Ook als je gevoelige ogen hebt, ga je bijna altijd voor categorie 3 of 4.

Sommige skibrillen behoren tot meerdere categorieën, dit zijn brillen met een variabele VLT en hebben een fotochromatische lens. Vaak staat op de skibril vermeld hoeveel licht hij doorlaat. Zo kun je zien in welke categorie hij valt en voor welke situaties hij geschikt is.

Naast deze lens-aspecten is natuurlijk ook de pasvorm op je gezicht belangrijk. Wij adviseren je daarom om ook altijd te komen passen in de winkel. Het beste dit doe je dit samen met je helm, zodat deze ook goed op elkaar sluiten.

Wat als je je skibril voor meer dan 1 omstandigheid wilt gebruiken?

Nu weet je dus welke lens passend is bij welke omstandigheden en kun je hierin een goede keuze maken. Maar wat als je je goggle bij alle weersomstandigheden wil gebruiken? Dan heb je 2 opties;

Verwisselbare lenzen

Als je een fanatieke wintersporter bent, dan kan een bril met verwisselbare lenzen een goede oplossing bieden. Zo kun je afhankelijk van het weer een lens kiezen die goed past. Zo heb je altijd goed zicht en hoef je niet meerdere brillen mee te nemen.

Je kan van vrijwel al onze goggles de lenzen wisselen, het grootste verschil is of dit wel of niet magnetisch kan. Bij Anon heet dit Magna-Tech, je kan door de magneetjes in je lens en frame heel eenvoudig wisselen van lens en dus de kleur aanpassen op het weer.

Skibril met magnetische lens

Fotochromatische lenzen

Een andere optie zijn fotochromatische lenzen. Deze lenzen kunnen verkleuren en zich aanpassen aan de weersomstandigheden. Zo hoef je niet meer van skibril of lenzen te wisselen en heb je alle categorieën in één skibril. Dus, hoe feller de zon, hoe donkerder de lenzen worden en hoe minder licht, hoe lichter de lenzen worden. Bekijk hier onze fotochromatische lenzen.

Let op! De kleur van de glazen bepaalt niet in welke categorie ze vallen. Een bril met oranje glazen kan ook in categorie 3 vallen. De categorie van een skibril zegt alleen hoeveel licht er door de lens valt. De kleur van de lens bepaalt hoe het zicht is en hoeveel contrast de bril biedt. Skibrillen met roze lenzen zijn het meest allround. Deze laten meestal minder zonlicht door dan een gele, maar filteren ook een deel van het blauwe licht.

Bekende merknamen voor fotochromatische lenzen zijn Photochromic van Smith en de Prizm lenzen van Oakley.

Andere lenskenmerken

Niet alleen de categorie van het brillenglas is belangrijk, maar er zijn ook een aantal andere kenmerken waar je rekening mee moet houden.Je kunt de specificaties van elke goggle vinden op onze website.

Cilindrisch vs sferisch

Kort door de bocht zijn er 2 vormen voor de lenzen van je goggle. Een cilindrische lens, ook wel "platte lens" en een sferische lens, oftewel "bolle lens". Relatief nieuw is de torische lens, waarbij er een minimale bolling in de lens is te vinden, welke minder sterk is als bij de sferische lens.

Cilindrische lenzen vind je vaak bij goedkopere lenzen en geven je voldoende zicht, maar kunnen het beeld meer vervormen.Een cilindrische lens heeft een kromming van links naar rechts.

Een sferische lens heeft niet alleen een kromming van links naar rechts, maar ook van boven naar beneden.Hierdoor wordt je beeld niet vervormd, doordat de bolle lens mee buigt met de kromming van je oog.

Spiegelen

Reflecterende glazen weerkaatsen de schittering van de sneeuw, zodat je er minder last van hebt. Daarnaast zorgen ze er voor dat mensen van buitenaf minder makkelijk je ogen kunnen zien of zelfs helemaal niet meer.

Polariserend

Polariserende glazen filteren de schittering van de sneeuw, zodat je minder last hebt van schittering.

Ventilatie

Ventilatiegaten geven je gezicht ademruimte voor de nodige afkoeling. Condensvorming zal ook minder snel optreden door de ventilatiegaten. De meeste brillen hebben ventilatie aan de bovenzijde van de lens en aan de onderzijde, zodat er een continue luchtstroom is wanneer je in beweging bent.

Dubbele lens

Deze skibril heeft twee lenzen met een stukje lucht ertussen. Dit zorgt voor minder condens en een perfect zicht. Bij Down Town verkopen we voornamelijk goggles met een dubbele lens. Maar Oakley heeft in zijn nieuwste collectie ook speciaal ontworpen enkele lenzen, omdat deze minder kans geven op een vervormd beeld.

Antifog

Een lens met antifog heeft een laag die condensatie voorkomt. Dit is een standaard waar alle betere gogglemerken aan voldoen.

OTG

OTG staat voor Over De Bril. Je kunt deze skibril dragen als je ook een gewone bril draagt. Smith heeft verschillende OTG modellen, bij Oakley vind je in het foam bij de grotere goggles vaak al een uitsparing in het gezichtsfoam om ruimte voor je bril creeëren. En ook grotere modellen van Anon en andere merken geven je voldoende ruimte voor een bril onder je skibril.

OTG - over the glasses, skibril met bril

De perfecte match bespaart je een hoop irritatie en zorgt voor betere prestaties. Veel succes met het vinden van de juiste ski- of snowboardbril!


Read all about it!

Check hieronder andere recente blog posts..

oostfest

25 mei in Den Bosch is het tijd voor Oostfest. Alles wat je wil is terug, met meer skateboarden, meer muziek, graffiti, BBQ en terras bij Skatepark Oosterplas!

ontwerp-the-down-town-delta

2 winters geleden lanceerden we ons eerste eigen snowboard, de Down Town Delta. Vuig zorgde voor de graphics en THE boardscompany perstte ons board. 2 jaar later is het tijd voor een nieuwe print en jij kan die ontwerpen!

Schermafbeelding 2022-10-13 om 13.21.31

Binnenkort richting de bergen? Dan is een goede inpaklijst een fijne start. Hieronder vind je alle essentials voor jouw snowboardvakantie.

burton-kerst

In de Kerstvakantie is Down Town natuurlijk gewoon geopend. Met koopavond op de donderdag, maar even opletten, de Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag zijn we gesloten!

snowboard-advies-op-afspraak

Vanaf nú is het mogelijk om een afspraak te plannen voor jouw snowboard advies in de winkel! Je kunt via de link hieronder kiezen voor advies over snowboards, bindingen, boots, helmen en goggles. Dan krijg je 100% tijd van Tom, Pieter of Giel.

Kom je schoen zetten!

Sinterklaas is in het land en je vanaf nu je schoen komen zetten bij Down Town! Snowboardschoen, skateschoen, of een skate, zet hem in onze schoenenkast en op 5 december is je schoentje gevuld door de Sint en zijn Pieten!